human logoKiskunhalasi Szakképzési Centrum

Dékáni Árpád Technikum

6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 23. | +36-77/421-379

A héten két nap is az iskolánkba látogattak olyan szakemberek, akik műszaki cikkek ismeretében jártasak, hogy közelebb hozzák számukra a témában az ismereteket, átadhassák tudásukat.

Szerdán a háztartási készülékek és berendezések témakörében tartott előadást a Krausz Műszaki Áruház képviseletében Spitzer Ákos, aki igyekezett minél hétköznapibban és érthetőben bemutatni a műszaki berendezések működési elvét, illetve kereskedői szemmel próbálta megvilágítani az értékesítés fontosságát, és mint mondta:

„Először magunkat kell eladni ahhoz, hogy vásárló igényeinek megfelelő terméket el tudjuk adni!”

thumbnail IMG 20180321 103753

Majd ezt követően egy órában arról tartott előadást, hogy milyen lesz a jövőkép, amikor már a konyhai berendezéseink, a mosógépünk és a többi háztartási berendezésünkkel kommunikálva úgymond okos készülékkel lesz felszerelve az otthonunk.

A szerdai napról a következőket írta az egyik tanulónk:

„2018.március 21-én reggel Spitzer Ákos, a Krausz Műszaki Áruház értékesítője látogatott el osztályunkba, hogy megalapozott, hosszú évek alatt elsajátított szakmai tudásával segítsen a vizsgákra való felkészülésben. Az első és második órában a hűtők és fagyasztók teljes felépítéséről, működéséről kaptunk részletes ismertetést. Spitzer Ákos délig volt nálunk így a 3, 4 és az 5 órában a mosógépek, szárítógépek, konyhai berendezések és az izzók bemutatására került sor. Figyelemmel kísérhettük végig az szakember előadását, közben az összes felmerülő kérdésünkre választ kaptunk. Rengeteg érdekességet tudtunk meg a műszaki cikkekről. Sajnos nagyon hamar elröppent az 5 óra. Amikor áruismeret órán a műszaki cikkek témakörét kezdtük el kicsit megtorpant az osztály, nehéznek véltük a tananyagot. Számunkra nagyon sokat jelentett, hogy egy a műszaki cikkekkel foglalkozó szakembert is meghallgathatunk; hatalmas segítség volt az osztály számára. Ezúton is köszönjük az igen sokszínű és érdekes előadást és a segítséget.” (Vinkó Nóra 13/C kereskedő tanuló)

Ezt követően 2018. március 23-án a Metabo Hungária Kft. területi képviselője Ádám Attila mutatta be a kéziszerszámok és szerszámgépek sokszínű palettáját. A szakember sok kéziszerszámot hozott, melyet diákjaink megtekinthettek, többek közt egy 150 éves teknővájót is. Tanulóink érdeklődve hallgatták, hogy a szerszámgépek hányféle energiaforrásról működtethetőek és, hogy a jövő az új LIHD akkumulátoros technológia, melyről bemutató videót is megtekinthettünk. A szakember sokat beszélt az értékesítési technikákról, illetve arról, hogyan lehet meggyőzni a vásárlót; hogyan lehet feltérképezni a vásárló igényeit és miként kell kideríteni, mire van szüksége a fogyasztónak és mely termék elégíti ki az igényeket. Végezetül pedig egy kisfilmet nézhettünk meg, melyben egy faházat láthattunk megépíteni gépek nélkül, kéziszerszámokkal.

IMG 4522 600 x 450

Erről a napról a következőket írta egyik diákunk:

„Nekem, mint csoportbeli egyedüli fiúként a 2018-as tanév egyik legjobb napja volt az iskolánkban. Talán nem is írok meglepőt azzal, hogy számomra a legérdekesebb témában, a kéziszerszámokról illetve a szerszámgépekről hallhattam a tanórákon új információkat, érdekességeket. Remek nap volt. Azt hiszem így elénk tárult a tankönyv tartalmának életbeli változata, ami mindenképpen segítette a tanulást és izgalmasabbá tette az új információk befogadását. Végül külön meg ismerkedhettünk a német Metabo szerszámgép márkával és termékeivel; egyet biztosan megjegyeztünk velük kapcsolatban, hogy: „A Metabo vásárlásával biztonságot és nyugalmat vásárolunk”
(Kiri Kornél 13/C kereskedő tanuló)

A Metabo cégnek köszönhetően a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon több osztályunkból lehetőségük lesz a diákoknak kipróbálni a különféle kisgépet.

Ádámné Nagy Rita
szaktanár

http://kszcdekani.hu/index.php/component/speasyimagegallery/kereskedok-szakmai-hete?Itemid=437

 

A mindennapi életünkhöz hozzátartoznak a Hatóságok és azok munkája, illetve képzéseink során vannak olyan szakmacsoportok, így a Kereskedelmi, Vendéglátó és Közszolgálati ügyintézők, amelyeknek szoros, napi kapcsolata van a NAV-val.

Iskolánkban 2017. szeptember 20-án a NAV projektnapot tartott, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak diákjaink. A negatív sztereotípiák leküzdését, a Nemzeti Adó és Vámhivatal szükséges munkájának bemutatását, az állam rendszerében történő fontos szerepét és működésének átláthatóságát tűzte ki célul a interaktív bemutató órákkal. Három fő területet érintettek: az adózási, a pénzügyőri és a bűnelhárítási területet; háromszor másfélórás órában interaktív és jól szemléltető feladatokon keresztül hozták közel a diákokhoz a nehezen érthető és összetett munka fontosságát.

Az adózási szakemberek kötélhúzással szemléltették a közös teherviselés egyensúlyi állapotát, majd kacatok és az adó című játékkal vonták be a diákokat az adófajták rendszerezésébe illetve az adó, mint bevételi forrás elosztási folyamatába. Így tanítványaink képet kaptak arról, hogy az általuk és szüleik által befizetett adó, milyen utat jár be.  

A pénzügyőri munka sokszínűségét képek és videók által mutatatta be a szakember: megtekinthettük, hogy hol és milyen módon történnek a tiltott termékek csempészése és az emberi leleményesség teljes tárházáról képet kaphattak gyerekek. Ezen kívül maguk is kézbe vehették a vámhatóság által elkobzott dohányipari, gyógyszeripari és egyéb ismeretlen eredetű termékeket.

A bűnelhárítási munka izgalmas világát is gyakorlatias módon tapasztalhatták meg tanulóink, hiszen kipróbálhatták, milyen is az, ha megbilincselnek valakit illetve az ujjlenyomat készítést is kipróbálhatták.

A projektnap fénypontja a nyomkövető kutyás bemutató, melynek Szasza nevű kutya volt sztárja. Tanítványaink láthatták, hogyan keresi és deríti fel a kutya a csempészárut, illetve egy olyan feladatot is kapott a kutya, melyet nem mindennap csinál: nagy tömegben elrejtett dohányárut kellett megkeresnie, mivel az egyik tanulónk ruhája alárejtették az árut. Bár perceket vett igénybe, ám mégis sikerkoronázta a keresést.

nav1 nav3 nav2

Az eseménydús és érdekes napról a következőket írták diákjaink:

„A szerdai nap számomra jól indult,mivel én reggel értesültem róla,hogy 12:20-ig a Nemzeti Adó és Vámhivataltól érkezett kollégáktól fogunk hallgatni előadások. Az én tetszésemet a Pénzügyőrség munkájának beszámolója nyerte el leginkább, mert én személy szerint a határtól 5km-re lakom Kelebián és érdekes információkat tudtam meg a határon eddigi lefoglalt, nem mindennapi és mennyiségű termékekről, vagy élőlényekről. Tetszésemet még az is elnyerte,hogy ezek az emberek nehéz, magas színvonalú iskolákat végeztek el és mégis hétköznapi emberekké tudtak válni közöttünk,ezáltal közel hozva a munkájukat; közvetlenek és barátságos emberek. Én nem ebbe az irányba kezdtem meg tanulmányaimat, de aki ebbe az irányba mozog,azt csak bíztatni tudom! Összesítésbe nagyon tetszett, köszönöm az iskolámnak, hogy megszervezte ezt a napot! „( Kiri Kornél 13/C Kereskedelmi szakos tanuló)

„Szerintem az előadás Játékosan és egyben   nagyon hasznosan mutatta be az adózást. Az előadás keretein belül megtudhattuk, hogy az adónkból mennyi mindent fizet ki az állam; hogy melyik termékre milyen típusú adót kell fizetni. A haszontalanak hitt adónkból rengetek visszatérítődik gyógyszerek és  kórházi ellátás keretén belül. Ezenkívül sokat fordítanak a közlekedésre es a környezetünkre is. Számomra rendkívül hasznos volt és örömmel venném, ha a jövőben is lehetőségünk nyílna hasonló projektnapokra.” (Petrik Regina 12/B Kereskedelmi szakos tanuló)

„Számomra a bűnelhárítási csoport előadása volt a legtanulságosabb és egyben a leglátványosabb is, hiszen nem mindennap nyílik lehetőségünk kipróbálni, akár a bilincselést vagy az ujjlenyomat készítést. A kutyás bemutató pedig a nap fénypontja volt, mert örömmel töltött el, hogy egy ilyen okos és jól betanított kutyát simogathattunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szakembereknek, hogy iskolánkba látogattak.” (Hugyi Száva 13/C Kereskedelmi szakos tanuló)

Reméljük, hogy a jövőben is ilyen sikeres lesz az együttműködésünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival és diákjaink már nem csak a szankciókat látják a munkájukban, hanem a hasznosságot és eredményességet is.

Ádámné Nagy Rita

kereskedelmi szakmacsoport szaktanára

Immár ötödik éve hirdették meg a PénzSztár Hazai és Határontúli Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyét a Budapest Bank, a NAV, a DiákHitel, a Richter Gedeon, az OBA és sok más neves vállalkozás és intézmény támogatásával. A verseny 6 fordulóból állt (2 online és 4 helyszíni fordulóból).

A versenyre 4 fős csapatok jelentkezhetek; országos szinten 1250 csapat jelentkezett és a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 25 csapattal nevezett, annak reményében, hogy iskolánk nyerje meg a különdíjjal járó legtöbb csapatot nevezett iskola címét. Ez a szép számú jelentkezés nagy büszkésséggel és örömmel töltötte el mind az iskolavezetést mind pedig a felkészítő tanárnőt. Az első két forduló 2017. október 12-én és október 19-én zajlott, melyet iskolánkban bonyolítottunk le.

IMG 1918 600 x 450 IMG 1931 600 x 450 IMG 2000 600 x 450

Tanulóink nagy lelkesedéssel vettek részt a két online fordulón, ahol igen sokrétű és olykor komoly szakmai ismereteket is igényeltek. A kérdések kapcsán betekintést nyerhettek a pénzügyek, a bank, a gazdasági folyamatok és a mindennapi vállalkozási problémák ismeretébe.

A megyei döntőbe már csak 115 csapat juthatott tovább és tekintve a nagyszámú nevezéseket illetve, hogy erre a versenyre közgazdasági, gazdasági szakos iskolák is szép számmal neveztek sajnos nem jutottunk tovább, de jövő évi versenyre ismét töretlenül készülünk.

Ádámné Nagy Rita

Iskolaújság megtekintése (PDF)

Megtekint

Kapcsolódó oldalak

hatartalanul 

EEK logó részletekkel 

ikk 

Támogatóink

m style logo

felegyhazitej logo bg

primor logo bg

PA logó kis méret 1

Alveola logo 2020

beautypartner logo 1500x1090

BIOLA biokozmetikumok vedjegy

Catrice Cosmetics Logo 2020

Ilcsi logo Natural Skincare CMYK

Karaja Italy black logo

MakeUpPro4

NEW PANDHYS logo 300dpi

LOGO fitoC naturals 2020 01 10

stella r logo piros feher alapon 1

Waxone Blue logoMatrix 2021 Logo Vertical Rainbow Icon Black Text Outlined 2Logo LP blanc 2