human logoKiskunhalasi Szakképzési Centrum

Dékáni Árpád Technikum

6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 23. | +36-77/421-379

Ilovai Bálint 12B gépészeti szakmacsoportos tanulónkról és tanulónktól sokat hallottunk az autós terepversenyeiről, azon elért sikereiről. A versenyeken, az édesapjával közösen készített speciális műszaki megoldásokkal felszerelt járművel méri össze tudását tőle idősebb, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekkel. Érdeklődésének műszaki beállítottsága már kisgyermekkora óta látható volt - mondta édesanyja. Szabadidejében mindig szerelt valamit. Így jutott el arra a szintre, hogy ma már a saját autóját szereli, javítja, újítja. A gyakorlatban megszerzett szakmai tudást szeretné, ha osztálytársai, iskolatársai is megszereznék. Ezért adott át az iskola részére egy olyan belsőégésű diesel motort, amit a tanítási órákon is lehet tanulmányozni.

DSCF0003 600 x 450 DSCF0002 600 x 450 DSCF0005 600 x 450

Köszönjük Bálintnak  a hasznos ajándékát!                                                                                                                                                                           

Novák László szaktanár

2018. október 18-án, reggel 8:30-kor indultunk az iskola elől. Ezt a tanulmányi kirándulást, amelyen 39 diák vett részt, eredendően a közlekedésgépészeknek szervezték, de néhány rendész tanuló is részt vehetett rajta. Már az indulás előtt jó volt a hangulat, mint mindig, ha a többi évfolyam gépészeivel együtt lehetünk. Egy gyors névsorolvasás után kezdetét is vette a szakmai kirándulásunk. Elég gyorsan telt az idő és szinte „egy röpke pillanat” alatt Budapesten voltunk. Mikor megérkeztünk a Hungexpo területére, akkor a tavalyihoz hasonlóan Novák László tanár úr eligazítást tartott és azt mondta: „Ezen a napon egyesítjük a hasznosat a kellemessel” - a tanulást, a szórakozással. A kiállításon rengeteg érdekességet láthattunk, semmiből nem szenvedtünk hiányt. Az egész rendezvény hangulata is nagyon jó volt, és ilyenkor jobban láthatjuk, hogy miért érdemes ezt a szakmát választani. Kipróbálhattunk több berendezést, gyakorolhattuk a vezetést, belenézhettünk egy- két járműnek a belsejébe is, sőt bele is ülhettünk többek között az ott kiállított Audi TT RS Roadster Quattro egyikébe. Nem csoda, hogy gyorsan eltelt a délelőtt, 13:30-kor már gyülekeznünk kellett a bejáratnál, mert indultunk vissza a buszra. A buszon elgondolkodtunk, hogy milyen nagyszerű élmény volt eljutni megint ide, a tavalyi évhez képest is sok újdonságot láttunk. Nagyon reméljük, hogy a legközelebbire is el fogunk jutni vagy esetleg hasonló helyekre. Nagyon szépen köszönjük Novák László tanár úrnak, hogy elkísért minket!

Csengődi Dominik és Portényi Róbert (10/C)

DSCF0031

… hangzik el egyre több olyan fórumon, ahol a szakképzésre fókuszálnak. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is több olyan szakma elsajátítására képez tanulókat, amelyekkel a munkaerőpiacon – országon belül és országon kívül is – könnyen és jó feltételek mellett tudnak elhelyezkedni a szakképzett jelentkezők.

Az autószerelő tanulók (Bozóki Mátyás, Böröczi Zoltán, Kőszeghy Bence, Varga Ádám) május 17-én írták meg az autószerelő szakmai ismeretek központi írásbeli feladatsort, amely mind a négy tanulónak sikeres volt. Június 5-én 8 órától 12 óráig az autószerelő vizsga gyakorlati részében három, csoportjára bontott feladatot kellett megoldani mind a négyüknek. A járműkarbantartáshoz tartozó feladatra 60 perc, a járműszerkezet javítására 120 perc, a járműdiagnosztika feladatára 60 perc állt a rendelkezésükre. Ezt követően - 14 órától - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott szakmai vizsga szóbeli tételei közül kellett egyet kihúzniuk, kidolgozniuk majd elmondaniuk a vizsgabizottság előtt. A négy tagú vizsgabizottság meghallgatta, majd értékelte a vizsgázók szóbeli feleletét. A vizsga zárásakor három jó és egy közepes minősítésű bizonyítványt nyújtott át a vizsga elnöke – Bajáki Imre – a vizsgázóknak, akik ettől a pillanattól kezdve már autószerelők.

Iskolánk alsóbb (9-10-11-12) évfolyamain folyamatosan készítjük fel a jövő szakembereit. Nem csak a tanulók számára, hanem a pedagógusoknak is nagy öröm, ha a tanítási-tanulási folyamatban résztvevők elérik kitűzött céljaikat. Már végzett autószerelőink számára sok sikert és örömet kívánunk a munka világában és egyéni életükben.

Novák László Miklós
közlekedésgépész műszaki tanár

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos tanulmányi versenyeit a magyarországi, nappali rendszerű képzést folytató szakgimnáziumok azon tanulói számára hirdette meg, akik a versenykiírás tanévében a középiskolai szakaszt lezáró évfolyam tanulói és vizsgájuk a május-júniusi vizsgaidőszakban esedékes ágazati, valamint ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak valamelyikéből.

Iskolánkban számos olyan vizsgatárgy oktatása is zajlik, melyek közül többen jelentkezhettek erre az országos tanulmányi versenyre, köztük a közlekedés ismereteket tanuló diákjaink is. A 12/B osztály közlekedés-üzemvitel ágazatra járó tanulói közül két fő vállalta a megmérettetést, Gherman Mihály és Ungor Dániel, akik 2018. március 7-én vettek részt az elődöntőn. Az elődöntő interaktív formában került megrendezésre, melyen a versenyzőknek az iskola biztosította a számítástechnikai eszközt és a megfelelően működő internetelérést - tanári felügyelet mellett. Az országos elődöntőn 48 tanuló vett részt. Ungor Daniel 33., Gherman Mihály 34. helyezést ért el, ami tisztes eredmény, hisz korábban nem volt jelentkezőnk. Gratulálunk mindkettőjüknek az elért eredményhez!

Novák László Miklós
közlekedésgépész műszaki tanárthumbnail IMG 8442

  Knezsik istván

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke és az AutoMobil & Tuning Show fő támogatója szerint még a vérbeli benzingőzös autórajongók többsége is méltatlanul keveset tud arról, hogy magyar mérnökök és formatervező szakemberek milyen fontos szerepet játszottak a világ mobilitásának évszázadokon át zajló folyamataiban, innovatív találmányaikkal miként segítették a földi-, vízi- és légiközlekedés fejlődését. Ezt felismerve mutatta be „Magyarok a világ járműgyártásában” című előadását, melynek üzenete az alábbiakban foglalható össze:

Mátyás király idejében a komáromi Kocs községben indult a kapcsolat a magyarok és a világ mobilitása között. A kocsi szó a világ számos nyelvén azt a négykerekű szerkezetet jelöli, mellyel nemcsak egy szerkezetre asszociálunk, hanem a mindennapi helyzetváltoztatás és az utazás legkényelmesebb, legelegánsabb módjára is. A szállítás és a közlekedés területe a kultúra egyik legösszetettebb egysége. Ennek a nemzetközi téren is kiemelt jelentőséggel kutatott, összetett témának fontosabb és nagyobb tematikus egységei között meghatározóak az úthálózat, a fogatolás, illetve a járművek tárgykörei. A nálunk kifejlesztett utazó jármű. a Kocsról elnevezett kocsi újításainak köszönhette gyors elterjedését, európai sikerét, miközben egyértelműen megfelel a hungarikum feltételeinek.

Knezsik úr előadásában kihangsúlyozta a tanulóknak:

” ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, eljuthatsz a világ tetejére”.

Az előadást a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium szervezte, melyet 2017 december 19-én délelőtt hallhattunk – a közlekedési ágazatra járó tanulóink, Somosköviné Németh Ildikó gyakorlati oktatásvezető és Novák László Miklós műszaki tanár kíséretében.

Novák László Miklós
műszaki tanár

„ Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz, évmilliókra lesz tulajdonod!„

                                                                                  ( Madách Imre )

autótechnika1

                                          Közlekedési ágazat tanulói és kísérői a HUNGEXPO bejáratánál

2017.október 20-án a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája közlekedési ágazatának 42 tanulójával szakmai kiállításon vettünk részt (kísérő-tanárok: Taupertné Dr. Janosütz Julianna és Novák László) a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont - Autótechnika 26. Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállításán.

Járműgyártásunk a magyar gazdaság húzóágazata. Idén több, mint félmillió autót gyártanak idehaza és ez évről-évre folyamatosan növekszik. A kiállításon elsősorban a járműgyártás technikai fejlődését láthattuk. Az autógyártás teljes spektruma jelent itt meg a formatervezéstől a gyártásig – jelét mutatva azoknak a trendeknek, melyek már a jövő technológiáját képviselik. Megcsodálhattuk a legújabb autóipari technikákat – például az önvezető autót, elektromos autót- melyek fejlesztésében és gyártásában a hazai vállalatok is komoly szerepet játszanak. A digitalizáció és a robotika új lehetőségeket nyit a járműdiagnosztizálás terén is, melynek fejlődését minden szakembernek, és leendő szakembernek is érdemes figyelemmel kísérni.

Közlekedési ágazatra járó tanulóink érdeklődve járták végig - figyelték meg- a kiállítás standjait, az ott bemutatott járműveket és az azokhoz kapcsolódó készülékeket, eszközöket.

autótechnika2

                                              Sok látogató csodálkozva nézte a kiállított „tűzpiros”  AUDI-t

 

Novák László Miklós

Közlekedésgépész műszaki tanár

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kutatási eredményei azt mutatják, hogy a szakképzett pályakezdők elhelyezkedési esélyeit leginkább az javítja, ha olyan szakmát tanultak, amely megfelel érdeklődési körüknek, és amivel később is szívesen foglalkoznának. A megfelelő szakmát tanultak 48 százaléka, míg a nem megfelelő szakmát végzetteknek csak 33 százaléka dolgozott a kérdezés időpontjában. Azaz nagyobb arányban sikerült elhelyezkedniük azoknak, akik érdeklődésüknek és tehetségüknek megfelelőbb szakmát szereztek.

A gyakorlati képzést külső cégnél elvégzők - a cégekkel tanulószerződést kötők - is könnyebben tudnak elhelyezkedni. Azok közül, akik csak az iskolai tanműhelyben végezték gyakorlati képzésüket, 41 százalék talált munkát 9 hónap alatt, ez az arány a külső céghez járók körében 46 százalék, a mindkét helyre járók között pedig 49 százalék. A jó szakiskolai tanulmányi eredménnyel rendelkezők is jobb esélyekkel indulnak álláskereséskor: a munkába álltak tanulmányi eredményének átlaga 3,68, a többieké pedig csak 3,60 volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint a 2016/2017-es tanévben 53 ezer tanuló vett részt a duális képzésben, a legtöbben a vendéglátóiparban, a gépiparban és a kereskedelemben, ez utóbbi ágazatban 5245 tanulószerződést kötöttek - áll az MTI anyagában. Háromszor nagyobb az elhelyezkedési esélye azoknak a fiataloknak, akik valós munkahelyen, üzemi körülmények között töltik a gyakorlatot.

Iskolánkban – a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szaközépiskolában - 4 tanuló folytatja tanulmányait a 13. évfolyam autószerelő szakán. Ők, már az érettségi utáni egy éves képzésen vehetnek részt, mert közlekedésgépész ágazaton tanultak és az érettségi vizsgájukat is itt szerezték meg. ( Egy fő kivételével , aki halasztást kapott a soron következő októberi érettségiig.) A tanulók heti két napot töltenek autószerelő szervízekben, ahol az elméleti tanaanyagot a gyakorlatban is megfigyelhetik, gyakorolhatják.

Bozóki Mátyást                                  - Kiskunmajsán, a MAJSA AUTÓ KFT.               

Majsa

Böröczi Zoltánt                                  - Kiskunhalason, a KIRÁLY AUTÓSZERVÍZ          

Király

Kőszeghy Bencét és Varga Ádámot - Kiskunhalason, a FIAT – KB ATUTOTEAM KFT. foglakoztatja minden héten csütörtökön és pénteken.

Fiat

Tanulóink és a jó hírnévvel bíró szakműhelyek kölcsönös bizalommal kötötték meg a névre szóló együttműködési megállapodásokat, amit a szakmai kamara engedélyezett.

Reményeink szerint 2018 nyarán, már vizsgázott autószerelőként dolgozhatnak a fiúk !

Novák László Miklós

 

17523653 1850193981903377 6602481344520163698 n 17523584 1850194655236643 8823557200610485841 n

2017. április 3-án délután 5 órakor a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának közlekedésgépész ill. közlekedés-üzemvitel  ágazatra járó tanulói  meglátogatták  a kecskeméti  Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyártósorát. Ezen a napon sok „autószerető”  tanulónknak valósult meg régi álma:

Jó volna bejutni és megnézni Kecskeméten azt a gyárat, ahol  a Mercedes személygépkocsikat készítik!

A várva-várt pillanat elérkezett. Egy Mercedes - filmbemutató, majd egy rövid technikai tájékoztató után Molnár Nándor igazgató úr, Taupertné Dr. Janoschütz Julianna tanárnő és Novák László tanár úr kíséretével 37 „humános” tanuló lépett be - a látogatóvezetővel és két biztonsági őrrel - a világhírű Mercedes gyár monumentális  területére - a biztonsági zónát követően. Bámulatos volt, már maga az épületegyüttes látványa is,  a hatalmas – 160 hektáros beépített – területen. Zúdult ránk – látogatókra-  a rengeteg számadattal teli információ:

 - Gyáralapítás : 2008-ban

 - Gyár megnyitása: 2012 márciusában

 - Első Magyarországon gyártott termék a Mercedes B osztály, majd követte 2013-ban

            a négyajtós CLA coupé, illetve 2015-ben a kombi CLA Shooting Brake gyártása.

Közel 4000 dolgozójával a gyár több mint 500 000 darab autót gyártott 2012 óta.

2 percenként gördül le a 900 m hosszú , 152 munkaállomásra osztott szalagról a világ minden tájára gyártott, egyedi  -30 évre garantált-  korrózióvédelemmel ellátott személygépkocsi.

-        …….. és még sorolhatnánk a sok-sok jellemzőjét a gyár működésének.

Hihetetlenül jól  megtervezett, megszervezett munkafolyamattal ismerkedhettünk meg. Dicséretes környezetbarát technológiát alkalmaznak több gyártósori  fázisban is. Rendet és fegyelmet, pontosságot és precíz odafigyelést tükröz az egész gyárban uralkodó légkör. Példamutató a gyáregységeken belüli és kívüli tisztaság is. Nem csak műszaki - szakmai mintákat , hanem az  általános,  hétköznapi életünkben is alkalmazható tanulságokat láthattunk a gyárlátogatás során.

 Érdemes lesz a látottakat - több tanítási órán is -  értékelnünk  a Mercedes „csillaga” fényében !

                                                                                                                                                              Novák László

                                                                                                                                                közlekedésgépész  műszaki tanár

Iskolaújság megtekintése (PDF)

Megtekint

Kapcsolódó oldalak

hatartalanul 

EEK logó részletekkel 

ikk 

Támogatóink

m style logo 

felegyhazitej logo bg 

primor logo bg